Александрина Димитрова започва като доброволец във фондация Сийдър“ (неправителствена организация, която

...
Александрина Димитрова започва като доброволец във фондация Сийдър“ (неправителствена организация, която
Коментари Харесай

Александрина Димитрова: Нужно е да започне да се инвестира в човешкия ресурс в социалната сфера

Александрина Димитрова  започва като доброволец във фондация „ Сийдър “ (неправителствена организация, която дава грижа на деца и младежи в неравностойно състояние, най-вече с увреждания) през 2012 година, а два месеца по-късно е назначена за координатор. В следствие поема един огромен план на фондацията – разкриването на 4 нови центрове от фамилен вид в Казанлък, където към този момент все още живеят 44 деца и младежи. През 2015 година, едвам на 25 годишна възраст, Александрина става изпълнителен шеф на " Сийдър " и съумява да разшири активността на фондацията, като удвоява броя на ръководените от нея обществени услуги, както и броя на децата и младежите, за които поставят грижи. През годините съумява да я наложи като водеща организация в региона на политиката за деинституционализация на децата в България.

Поводът за това е изявление е идното благотворително събитие, което организирате към този момент 15 години – Cedar Charity Cocktail: There is no place like home. Какви са главните цели, които си поставяте посредством него тази година и с какви провокации се сблъскахте, с цел да го организирате, поради всички ограничавания, с които се постанова да живеем през последните месеци?

Александрина Димитрова: Вече 15 години организираме благотворителен бал в поддръжка на децата и младежите, за които се грижим, като всяка година той е с друга тематика и събира над 200 поддръжници на фондация “Сийдър ”. Предизвикателствата, които ни донесе 2020 година, обаче направиха невероятно реализирането на обичайния формат на събитието. Знаейки, че децата и младежите в риск се нуждаят от нас, ние не се отказахме, проявихме креативност и по този начин създадохме първото хибридно благотворително събитие в България. То ще се организира на 30 септември от 19:00 ч., а тематиката е обвързвана с дома. Водещ за втора година ще бъде артистът, продуцент и деятел Стефан А. Щерев. Включването в събитието е елементарно – бърза и безвъзмездна регистрация в особено създаден уебсайт дава достъп до него, като единственото, което е належащо, е интернет връзка. Виртуалните посетители ще могат да се насладят на увлекателна стратегия, да се включат в онлайн предизвикателство и да се преборят за забавна премия, с която да освежат дома си.

Докато се забавляват, участниците ще могат да поддържат идеята единствено с няколко клика на уеб страницата. Могат да създадат непосредствено подаяние за съответна потребност или да закупят билети за благотворителната лотария с атрактивни предмети като уикенд в планината, полет с балон, наем на електрически автомобил, кошница с деликатеси, лични тренировки и други Надяваме се, че пренасяйки събитието и във виртуална среда, ще можем да притеглим повече хора, които биха желали да поддържат идеята и да бъдат част от нашата общественост. Средствата, които ще наберем, ще ни оказват помощ да осигурим сигурна и грижовна домашна среда за деца и младежи в риск.

Тази година се оказа извънредно сложна за всички ни. Как се ръководи фондация като Вашата във време на пандемия?

Александрина Димитрова: Екипът ни трябваше да се изправи пред редица компликации. Децата и младежите, за които се грижим, са извънредно уязвими. Голяма част от тях са с тежки интелектуални и физически увреждания и съпътстващи болести и живеят в групи от по 8 до 12 деца, което прави рискът от евентуално заразяване доста висок. Много от чиновниците в нашите центрове, които се грижат за децата и младежите непрекъснато, също попадат в рисковите групи и по тази причина ние трябваше доста бързо да вземем всички нужни ограничения да осигурим сигурността на всички.

Освен във физическото им здраве инвестирахме и в психическото им здраве, като създадохме стратегии за нови занимания и лечения за децата и осигурихме личен превоз и спомагателни тласъци за чиновниците.

Същевременно се сблъскахме и с понижени благоприятни условия за привличане на донори, изключително корпоративни, защото те или също изпитват усложнения, или пренасочват ресурсите си за щедрост към битката против ковид. Успяваме да се оправим най-много с помощта на добре сработения и предан екип от експерти на фондацията в трите града, в които работим. Гордея се с всеки един от тях!



Преди пет години, едвам на 25-годишна възраст, ставате изпълнителен шеф на фондацията. Какво успяхте да постигнете оттогава до в този момент за децата и младежите в неравностойно състояние? Колко живота успяхте да измененията?

Александрина Димитрова: До този миг фондация “Сийдър ” съумя да способства за позитивната смяна в живота на над 3000 деца и младежи в неравностойно състояние. През последните 5 години организацията се разрасна доста, като утроихме броя на децата и младежите, на които предоставяме директна грижа, както и започнахме да оказваме поддръжка на фамилии на младежи с интелектуални усложнения. Нарасна и екипът ни, който е зает в директната грижа и той към този момент наброява 90 експерти. Нашите центрове от фамилен вид се трансфораха в модел на качествена грижа и сме почитан и издирван сътрудник в обществената сфера на национално и локално равнище. За тези години разширихме доста и мрежата си от поддръжници, както и разнообразихме техния профил – поддържат ни българи и чужденци, хора на високи позиции в бизнес средите и доста младежи, които са при започване на професионалния си път.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР